(untitled) (Aintelia Science Notes, 2024)
Bu çalışmada, son yıllarda dünyada yaygın olarak kullanılan e-bisikletler için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir şarj istasyonu tasarlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının doğası gereği tüm hesaplamalar bu sistemlerin kurulacağı bölgeye göre yapılmalıdır. Bu çalışmada, fotovoltaik sistem tabanlı şarj istasyonu tasarımı için bölge olarak Van ili seçilmiş ve bu ilin meteorolojik ve güneş verileri kullanılmıştır. Tasarlanan şarj sistemi için yük olarak tanımlanabilecek, piyasada bulunan bir e-bisiklet modelinin teknik özellikleri kullanılarak hesaplamalar tamamlanır. Tasarım için gerekli matematiksel modeller önerilmiş, sonuçlar tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.