(untitled) (Aintelia Science Notes, 2026)
Bu çalışmada, 15 m³ panelvan ve minibüs araçlar için iç trim sistemine entegre edilen havalandırma bileşenlerinin tasarım optimizasyonu ele alınmıştır. Analiz sürecinde bilgisayar destekli mühendislik (CAE) yöntemleri kullanılmış ve farklı tasarım parametrelerinin hava akış performansına etkisi sayısal olarak incelenmiştir. Araç içi hava sirkülasyonunun iyileştirilmesi amacıyla, havalandırma boru çapları ve menfez geometrileri değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, boru çapı parametresi 50 mm ve 70 mm olarak belirlenmiş; menfez geometrileri ise dairesel ve dikdörtgen kesitli olacak şekilde modellenmiştir. Gerçekleştirilen akış analizleri sonucunda, 70 mm boru çapı ve 68 mm çapında dairesel menfez kullanılan tasarımın, hava akış dağılımı, basınç kaybı ve homojenlik açısından en iyi performansı sağladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, iç trim tasarımında geometrik parametrelerin hava kalitesi ve yolcu konforu üzerindeki doğrudan etkisini ortaya koymaktadır. Optimize edilen bu tasarım yaklaşımı, servis araçlarında daha verimli havalandırma, artırılmış yolcu konforu ve potansiyel enerji tasarrufu sağlama açısından önemli katkılar sunmaktadır. Çalışmanın, ticari araç iç trim tasarım süreçlerine ve gelecekte yapılacak optimizasyon çalışmalarına rehberlik etmesi beklenmektedir.