Termal Görüntüleme Sistemleri İçin Yazılım Ürün Hattı Tasarımı (Aintelia Science Notes, 2022)
Yazılım geliştirme süreçlerinin hızlı, düşük maliyetli ve kaliteli bir şekilde yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanmaması günümüzde aranan yaklaşımlardan biridir. Yazılım geliştiren birçok firma farklı özellikleresahip fakat temelde birbirine çok benzeyen yazılımlar üretmektedir. Yazılım mühendisliği her ne kadar orijinal geliştirmeye daha çok odaklansa da kısa zaman içerisinde düşük maliyetli ve kaliteli bir yazılım ürünü ortaya çıkarmak istemektedir. Bu da yazılımın yeniden kullanımını benimseyen bir tasarım yaklaşımıyla mümkündür. Yazılım ürün hattı bu yaklaşımlardan biridir. Yazılım ürün hatları, belirli bir ürün ailesinin ortaklıklarını ve değişkenliklerini göz önünde bulundurarak temel varlıkları oluşturmayı ve bu varlıkların yeniden kullanımını sağlayarak, yazılım geliştirme sürelerinin ve maliyetlerinin azaltılmasında önemli avantajlar sağlayan bir yaklaşımdır. Bu nedenle YÜH yaklaşımı, klasik yaklaşımda da kullanılan yenidenkullanım yönteminin çok daha sistematik bir şekilde kullanılması temel almaktadır. Yazılım ürün hattı mühendisliğinde Alan Mühendisliği ve Uygulama Mühendisliği olmak üzere birbirine paralel iki ayrı süreçbulunmaktadır. Bu bildiride, yazılım ürün hattı yaklaşımı çerçevesinde gerçekleştirilen alan mühendisliği çalışmaları anlatılacaktır. Bu kapsam da yazılım ürün ailesi kullanan 20 farklı yazılım incelenerek, öncesinde belirlenen ölçütler çerçevesinde 4 pilot yazılım belirlenmiştir. Bu yazılımlar üzerinde çalışarak, problem tanımı çıkarılmıştır. Problem tanımına göre referans mimarisi oluşturulmuştur. Yazılımlar arasındaki ortaklıklar ve farklılıklar belirlenerek bir mimari tasarım ortaya çıkarılmıştır.